♥ Astrid og Aksel ♥

♥ Astrid og Aksel ♥

torsdag den 10. maj 2012

Aksel er en sensitiv lille fyr.. :)

Aksel er en dreng der er for tiden er meget følsom overfor fremmede mennesker og lyde. Han er blevet bange for sundhedsplejersken, postbudet og enkelte af vores venner og familie. Til trods for, at han faktisk kun er 10 uger gammel, kan han altså allerede "kende sine folk". Det betyder, at han til tider bliver meget skræmt og ulykkelig af for mange indtryk og for meget stimuli, hvilket resulterer i en overtræt og overstimuleret lille dreng. Han er en meget vågen og nysgerrig lille fyr, hvilket han har været lige fra dag et. Han vil gerne følge med i alt det der sker omkring ham, men det er ikke altid nemt at håndtere når man kun er en lille baby :)
Vi har for nyligt stiftet bekendtskab med begrebet "Sensitive børn" eller " High need baby". Mange af punkterne kan vi nikke genkendende til i forhold til Aksels adfærd. Det er nok svært at definere om Aksel er en "High need baby", men siden opdagelsen af dette begreb er vi virkelig lettede, da vi nu ved hvad vi evt. kan gøre for, at vi alle får en god hverdag op at køre som familie.
Nedenfor har jeg kopieret en tekst fra en hjemmeside der beskriver dette:

 "Sensitive børn har et højt aktivitetsniveau. De bliver let irriterede og er følsomme overfor forandringer. Når de er sultne, vågner de ofte med et vræl og kan være for ophidsede til at mærke, når maden er der. De spiser tit hurtigt, sluger luft, bøvser dårligt og skriger efterfølgende på grund af luft i maven. De kaldes ofte "kolikbørn", og er lette at overstimulere, selv om man forsøger at berolige dem. Disse meget følsomme børn mærker ydre påvirkninger og indre følelsesmæssige tilstande og behov stærkere og er derfor vanskeligere at stille tilfredse, hvilket gør det svært at fremkalde en positiv forældreadfærd. Man kan som forældre let føle, at man ikke slår til." (Kragh-Müller, som ovenfor).

High Need Babies - de Følsomme børnDet amerikanske begreb "High Need Babies" opstod som et tiltrængt alternativ til det negativt ladede stempel man giver børn som værende "besværlige". Børn hvis behov for forældrene kan synes temmelig besværlige at opfylde. Det kan ikke understreges nok, at der HVERKEN ER NOGET GALT MED BØRNENE ELLER FORÆLDRENE! Der er tale om sunde og ofte intelligente børn. Med følsomme menes ikke nødvendigvis mere skrøbelige eller mindre livsduelige. Og hvis man som forældre respekterer disse børns særlige trivsels-mønster og honorerer de behov de giver udtryk for at have, kan man blive forælder til nogle at de mest fantastiske, kreative, følelsesmæssigt intelligente og livskraftige mennesker.
Vejen til et succesfuldt forældre/barn forhold går gennem indblik i og forståelse for disse børns særlige behov. Og måske er behovene ikke så "særlige" endda, når det kommer til stykket!

Hvem er "High in Need"?
"High Need Babies" / sensitive børn synes at kræve nogle særlige ting for at være i trivsel. Det kan være:

. Ekstra stort behov for kropskontakt / vil konstant være "på arm" og protesterer måske mod at ligge i barnevogn.
. Vanskeligheder ved at falde i søvn
. Vanskeligheder ved at sove godt om natten
. Generelt mindre søvnbehov end andre børn
. Stort behov for at være i bevægelse mere eller mindre konstant
. Lettere til gråd og/eller irritabilitet
. Lettere at overstimulere (får for mange indtryk, har svært ved at bearbejde dem)
. Lettere at understimulere (barnet bliver hurtigt klynkende, hvis der ikke sker nok)
. Mindre tolerance overfor forandringer og nye omgivelser
. Mindre villighed til at være sammen med fremmede
. Øget tryghedsbehov, behov for at sove sammen med forældrene dag og nat osv. osv.


Hvad har de følsomme børn brug for?Det bedste svar på dette spørgsmål kan findes ved at læse barnets signaler. Hvad gør barnet tilfredst? Ofte er det f.eks. at blive båret så MEGET som muligt f.eks. i en slynge - ellers er dette behov meget svært at honorere for forældrene. Slyngen giver den fornødne bevægelse til barnet - at være i bevægelse virker ofte meget beroligende på især følsomme børn. Slyngen giver også øget tryghedsfølelse, da barnet kan genkende bevægemønsteret, lydene og den tætte kontakt med moren fra fostertilstanden.


Det kan også være en stor fordel for de fleste børn at sove i samme seng som forældrene. Faktisk vil dette ofte mindske behovet for kropskontakt lidt om dagen, da barnet ikke skal indhente kontakt, det ikke har fået i mange timer i løbet af natten.

Det handler om at fylde OP og fylde PÅDet er en ærgerlig misforståelse der er udbredt i vores samfund / kultur, at man skal "passe på ikke at forvænne barnet". Mange følsomme børn er utvivlsomt blevet svigtet på denne konto. Det handler om at FYLDE PÅ og fylde barnet OP med tryghed, kropskontakt og hvad det ellers har behov for for at trives. Lige så stille som barnet bliver fyldt op med tryghed, sikkerhed, velbehag og får veletableret god trivsel vil det blive mere og mere selvhjulpent og muligvis ekstra selvstændigt. Mange af disse børns behov vil ændre sig meget, når de kan bevæge sig selv lidt rundt - ofte tidligt pga. deres særligt store nysgerrighed, ihærdighed og høje aktivitetsniveau. De vil kunne udvise særlig stor kreativitet og ofte også en veludviklet fantasi til at finde på lege selv.

"Særlige" behov?
Man kan fristes til at spørge til sidst, om disse børn i virkeligheden har andre behov end alle andre børn??! Hvad er et "særligt" stort behov for kontakt med forældrene? Alle børn vil have godt at denne "særlige" og særligt kærlige behandling som spæde og små. Denne hjemmeside er også udtryk for en tilgang der giver netop denne I Favn / "særbehandling" til alle børn. Måske er visse børn simpelthen bare bedre til at mærke og give udtryk for de behov som alle spædbørn er født med, men som vi desværre ofte hurtigt prøver at "vænne" dem fra, fordi det er "besværligt" på den måde vi indretter os på og de forventninger vi har til spædbarnspleje. Som der vist er én der har sagt om disse børn, så er de født med en stor pose guld på hånden i form af evnen til at give udtryk for deres dybe behov, signalere dem højt og tydeligt og faktisk DERFOR netop få opfyldt deres behov i højere grad end andre børn og dermed sørge for at udnytte deres fulde udviklingspotentiale. De er også rigtig godt stillet, hvis de bevarer denne evne op i voksenlivet.

Link til hjemmesiden:
http://www.ifavndanmark.dk/dk/default.asp?filnavn=/dk/foelsomme_og_signalstaerke_boern.asp

1 kommentar:

  1. Hej Janne!
    Hvor dejligt at du også har fået lyst til at lave en blog, det er et fantastisk sted at dele sine tanker og bare følge lidt med i hvad andre går og tumler med i deres hverdag!
    Og hvor er han bare sød jeres lille Aksel, selvom jeg ikke kender jer føler jeg jo lidt jeg gør alligevel :-) Den stolte farmor har jo fortalt en masse:-)
    MVH Trine (Åse's kollega :-))

    SvarSlet